Videospellen spelen was lange tijd een vrij eendimensionaal gebeuren. Er was een gameconsoler, een game en jij speelde de game op jouw manier. De laatste jaren is de wereld van het gamen echter flink aan het veranderen. Zowel op het gebied van online games als videospellen. We leggen je hier graag uit waarom deze veranderingen plaatsvinden en waardoor ze aangestuurd worden.
Online gamen en streamen
Online gamen is populair geworden op sociale media. Steeds vaker volgen we topgamers in de wereld die hun prestaties streamen. Dat heeft er voor gezorgd dat gamen niet meer alleen plaatsvindt in een huiskamer tussen jou en de computer, maar zichtbaar is voor het hele internet. Daarnaast is er een belangrijke trend zichtbaar waarin gamers niet meer de games kopen in een doos of via software die ze downloaden, maar games streamen op het internet. Dat biedt ook talloze mogelijkheden om het gamen interactiever te maken, omdat alles al met het internet verbonden is. In bepaalde sectoren van de online gamingwereld wordt ook de koppeling met live streamen van televisie gemaakt. Dat zien we bijvoorbeeld bij het plaatsen van online weddenschappen. Waar dit voorheen bestond uit het voor de wedstrijd plaatsen van een weddenschap op het team of de sporter die jij de meeste kans gaf om te winnen, bieden aanbieders als Bet777.be nu ook live weddenschappen aan. Dat betekent dat je terwijl je de wedstrijd live streamt, nog steeds weddenschappen kunt plaatsen, die beter de realiteit en de vorm van de speler of het team representeren. Zo wordt zelfs online wedden op sport dus veel interactiever.
Nieuwe technieken maken games interactief
Games worden niet alleen interactiever omdat de gamers dat willen, de games worden ook interactiever omdat de technieken dat toelaten. Nintendo timmert hierin bijvoorbeeld hard aan de weg, om de wat verouderde games toch nog populair te laten blijven onder spelers. Een nieuwe troef is bijvoorbeeld de samenwerking met de Deense speelgoedfabrikant Lego, lezen we op RTL Nieuws. Deze bouwset met echte legosteentjes bestaat uit een soort level uit een Super Mario game waarin het poppetje is opgebouwd uit sensoren, speakers en zelfs een camera, waardoor spelen met het spel werkt als een echte game. Nintendo zette voor Super Mario eerder ook plastic figuurtjes op de markt die interactief samenwerkten met het spel op je scherm. Zo werd de muur tussen de game en de echte wereld weer eens doorbroken, zoals dat ook al gebeurde met de introductie van de Wii.
Augmented Reality maakt gamen bijzonder actief
Een paar jaar geleden speelde iedereen Pokémon Go. Het was voor het grote publiek een kennismaking met Augmented Reality. Het wat actievere broertje van Virtual Reality, dat gamen ook interactiever maakt. Natuurlijk is Pokémon Go niet de enige aanbieder van dit soort spellen. Er zijn tal van andere spelmakers die Augmented Reality inzetten in hun games. Zo integreren sommige games activiteiten als hardlopen in een spel, zodat je dagelijkse workout een stuk interactiever wordt. Het kan ook helpen om het gamen socialer te maken. Zo kun je in een Augmented Reality game samen op pad gaan waardoor het spel een gemeenschappelijke activiteit wordt.